Przejdź do głównej treści
Przejdź do menu
Poczta SU Kraków
Rozmiar czcionki A A A
Wersja dla niedowidzących

ul. Mikołaja Kopernika 36, 31-501 Kraków

Informacja telefoniczna pn-pt 7:30-15:00: +48 12 424 70 00

fax: +48 12 424 74 87

Ministerstwo Zdrowia i Szpital Uniwersytecki promują profilaktykę jodową

2017/08/29

Oddział Kliniczny Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie został ponownie wybrany realizatorem Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020, który ma na celu poprawę  stanu żywienia i eliminację problemu niedoboru jodu w diecie. Szpital już od kilku lat prowadzi ogólnopolskie badania w tym zakresie.

Jod jest jednym z najważniejszych mikroelementów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest on głównym składnikiem hormonów tarczycy: trójjodotyroniny  i tyroksyny.  Jego niedobór został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za jeden z czynników mających bezpośredni wpływ na stan zdrowotności populacji. Jest m.in. najczęstszą przyczyną uszkodzenia mózgu, której można zapobiegać.

Niestety, zawartość jodu w większości pokarmów jest niska i nie zapewnia dostatecznego spożycia tego mikroelementu. Konieczne jest więc zatem wzbogacanie diety w jod. Najczęstszą, rekomendowaną przez WHO, metodą jest jodowanie soli kuchennej.

Szpital Uniwersytecki od kilku już lat poprowadzi ogólnopolskie badania, które mają na celu ocenę skuteczności dotychczas stosowanego w Polsce modelu profilaktyki jodowej, a także wypracowanie nowych rozwiązań oraz monitorowanie poziomu jodu
w populacji naszego kraju. Zespołem badawczym kieruje prof. dr hab. med. Alicja Hubalewska – Dydejczyk, Kierownik Oddziału Klinicznego Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego. W ramach programu jest także przeprowadzana akcja informacyjno-edukacyjna, która ma za zadanie poprawić świadomość dotyczącą skutków niedoboru jodu w diecie.

Przy okazji warto wspomnieć, że Oddział Kliniczny Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie jest jednym z 27 ośrodków przedstawicieli państw członkowskich UE, który bierze udział w stworzeniu jednolitego systemu monitorowania spożycia jodu
w Europie, a tym samym umożliwieniu zastosowania skutecznej profilaktyki jodowej. Program nazywa się  EUthyroid i jest realizowany  w ramach Horizon 2020.