Nowa jakość w szpitalu – pilotażowy program wyboru posiłków
Szpitalne leczenie to nie tylko diagnozy i terapie – to również codzienne doświadczenia Pacjenta, które wpływają na jego samopoczucie i proces zdrowienia. Dlatego wprowadzenie możliwości wyboru posiłków to coś więcej niż tylko zmiana w jadłospisie. To poczucie wpływu, sprawczości i podmiotowości.
Szpital Uniwersytecki w Krakowie jest pierwszym szpitalem w Małopolsce i jednym z dwóch w kraju, który bierze udział w pilotażowym programie „Pacjent wybiera” – inicjatywy, która zmienia sposób myślenia o żywieniu szpitalnym i, co najważniejsze, o samym pacjencie. To nie tylko możliwość wyboru posiłku zgodnego z dietą zaleconą przez lekarza czy dietetyka, ale przede wszystkim symboliczne i realne oddanie głosu pacjentowi. Pokazanie, że jego potrzeby, preferencje i smak mają znaczenie.
- Pobyt w szpitalu to czas, w którym Pacjent często czuje się pozbawiony kontroli. To lekarze decydują o leczeniu, a cały dzień podporządkowany jest określonym procedurom. W takiej rzeczywistości możliwość wyboru posiłku staje się czymś znacznie większym niż tylko decyzją „co dziś zjem”. To moment, w którym pacjent odzyskuje poczucie sprawczości i realnego wpływu na swoją codzienność – podkreśla dyrektor szpitala Marcin Jędrychowski.
Program polega na wyborze przez Pacjenta jednej z dwóch zaproponowanych w danym dniu opcji obiadowej, serwowanej w ramach przepisanej diety. A tych funkcjonuje w Szpitalu Uniwersyteckim aż trzynaście, m.in. dieta ubogoresztkowa, dieta lekkostrawna, wegetariańska czy bez laktozy.
Stawka dzienna na osobę wynosi 54 złote. Posiłki dostarcza firma cateringowa, która realizuje wytyczne szpitalnego działu jakości usług medycznych oraz zatrudnionych przez szpital dietetyków. Jedzenie musi być bowiem nie tylko smaczne, ale również spełniać szereg ściśle określonych zaleceń w zakresie np. kaloryczności czy składników odżywczych.
- Program „Pacjent Wybiera” to realna odpowiedź na potrzeby pacjentów. W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie niemal każdy chory może decydować, co będzie jadł w czasie hospitalizacji. Dzięki rozwojowi technologii produkcyjnych oraz mądrym decyzjom dyrekcji szpitala - możemy realizować proces żywienia w sposób do tej pory nieosiągalny dla pacjentów w Polsce. Mamy nadzieję, że ten przykład stanie się standardem i wzorem dla innych szpitali w całym kraju – mówi Łukasz Maraszek, Dyrektor Zarządzający Linią Catering Rekeep Polska
W menu pojawiły się także gastronomiczne nowości i produkty, które wnoszą nieco świeżości do tradycyjnej kuchni szpitalnej. Serwowane są np. roślinne burgery, warzywne pasztety, desery z tapioki czy owsianki z egzotycznymi owocami. Nie brakuje również tradycyjnych polskich posiłków, jak kotlety schabowe czy zrazy.
Mamy nadzieję, że proponowane zmiany i różnorodność pozwolą czerpać naszym pacjentom większą satysfakcję z posiłków, a także samego pobytu w naszym szpitalu.