Aktualności

Nasz Szpital

Szpitalne leczenie to nie tylko diagnozy i terapie – to również codzienne doświadczenia Pacjenta, które wpływają na jego samopoczucie i proces zdrowienia. Dlatego wprowadzenie możliwości wyboru posiłków to coś więcej niż tylko zmiana w jadłospisie. To poczucie wpływu, sprawczości i podmiotowości.

Szpital Uniwersytecki w Krakowie jest pierwszym szpitalem w Małopolsce i jednym z dwóch w kraju, który bierze udział w pilotażowym programie „Pacjent wybiera” – inicjatywy, która zmienia sposób myślenia o żywieniu szpitalnym i, co najważniejsze, o samym pacjencie. To nie tylko możliwość wyboru posiłku zgodnego z dietą zaleconą przez lekarza czy dietetyka, ale przede wszystkim symboliczne i realne oddanie głosu pacjentowi.  Pokazanie, że jego potrzeby, preferencje i smak mają znaczenie.

- Pobyt w szpitalu to czas, w którym Pacjent często czuje się pozbawiony kontroli. To lekarze decydują o leczeniu, a cały dzień podporządkowany jest określonym procedurom. W takiej rzeczywistości możliwość wyboru posiłku staje się czymś znacznie większym niż tylko decyzją „co dziś zjem”. To moment, w którym pacjent odzyskuje poczucie sprawczości i realnego wpływu na swoją codzienność – podkreśla dyrektor szpitala Marcin Jędrychowski.

Program polega na wyborze przez Pacjenta jednej z dwóch zaproponowanych w danym dniu opcji obiadowej, serwowanej w ramach przepisanej diety. A tych funkcjonuje w Szpitalu Uniwersyteckim aż trzynaście, m.in. dieta ubogoresztkowa, dieta lekkostrawna, wegetariańska czy bez laktozy.

6I2A2133
6I2A2143
6I2A2152
6I2A2173
6I2A2186

Stawka dzienna na osobę wynosi 54 złote. Posiłki dostarcza firma cateringowa, która realizuje wytyczne szpitalnego działu jakości usług medycznych oraz zatrudnionych przez szpital dietetyków. Jedzenie musi być bowiem nie tylko smaczne, ale również spełniać szereg ściśle określonych zaleceń w zakresie np. kaloryczności czy składników odżywczych.

- Program „Pacjent Wybiera” to realna odpowiedź na potrzeby pacjentów. W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie niemal każdy chory może decydować, co będzie jadł w czasie hospitalizacji. Dzięki rozwojowi technologii produkcyjnych oraz mądrym decyzjom dyrekcji szpitala - możemy realizować proces żywienia w sposób do tej pory nieosiągalny dla pacjentów w Polsce. Mamy nadzieję, że ten przykład stanie się standardem i wzorem dla innych szpitali w całym kraju – mówi Łukasz Maraszek, Dyrektor Zarządzający Linią Catering Rekeep Polska

W menu pojawiły się także gastronomiczne nowości i produkty, które wnoszą nieco świeżości do tradycyjnej kuchni szpitalnej. Serwowane są np. roślinne burgery, warzywne pasztety, desery z tapioki czy owsianki z egzotycznymi owocami. Nie brakuje również tradycyjnych polskich posiłków, jak kotlety schabowe czy zrazy.

Mamy nadzieję, że proponowane zmiany i różnorodność pozwolą czerpać naszym pacjentom większą satysfakcję z posiłków, a także samego pobytu w naszym szpitalu.

 

Kontrast strony:

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Informujemy, że od 25 maja 2018 r. stosujemy RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), czyli nowe unijne rozporządzenie, które dotyczy ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z Informacjami dla Pacjenta, które znajdą Państwo w zakładce Dla Pacjenta - Ochrona danych osobowych.