Komitet ds. Leczenia Żywieniowego

Strefa pracownika

Informacje dla Personelu Medycznego Szpitala Uniwersyteckiego:

​​Zadania Komitetu ds. Leczenia Żywieniowego:

  • ​Organizacja żywienia w oddziałach szpitalnych,
  • Upowszechnienie wiedzy na temat żywienia,
  • Podejmowanie działań na rzecz wywiązywania się z obowiązku oceny stanu  odżywienia chorych przyjętych do szpitala,
  • Zapobieganie niedożywieniu szpitalnemu poprzez ustalenie planu postępowania żywieniowego u chorych ze stwierdzonym niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia,
  • Opracowywanie i wprowadzanie zasad monitorowania stanu odżywienia chorych hospitalizowanych,
  • Upowszechnianie standardów rozpoznawania niedożywienia i metod leczenia żywieniowego,
  • Współpraca z Dyrekcją Szpitala i Kierownikami Oddziałów w zakresie  ustalania zasad opieki żywieniowej nad pacjentami,
  • Nadzór nad obowiązującymi w szpitalu procedurami terapii żywieniowej, ich weryfikacja,  wnioskowanie zmian, formułowanie zaleceń do właściwych jednostek Szpitala,
  • Weryfikacja aktualnie stosowanych diet w Szpitalu.
W skład komitetu wchodzą:
  • prof. dr hab. n. med. Małgorzata Zwolińska Wcisło  - Przewodniczący
  • mgr Renata Galska ​- Sekretarz
  • prof. dr hab. Piotr Richter
  • dr hab. n. med.  Dorota Pawlik
  • dr n. med. Czesław Osuch
  • mgr farm. Justyna Zamarska
  • mgr Małgorzata Gądek
  • mgr Zofia Serafin
  • Katarzyna Bentkowska
  • lek. med. Agnieszka Parnicka
  • dr n. med. Michał Pędziwiatr
  • mgr Barbara Dudek
  • lek. med. Elżbieta Dobrowolska
  • mgr Anna Kamińska
  • dr n. med. Magdalena Przybylska-Feluś
  • mgr Agnieszka Dąbek

Koordynator ds. żywienia klinicznego:

mgr Anna Kamińska
tel. 602 217 854, 12-424-89-81
e-mail: annakaminska@su.krakow.pl 
zywieniekliniczne@su.krakow.pl​

Zadania koordynatora ds. żywienia klinicznego:

1. Kwalifikacja chorych do żywienia dietą przemysłową.
2. Pomoc przy organizacji implantacji PEG oraz przygotowaniu pacjenta do zabiegu.
3. Kontrola opieki chorego w okresie około operacyjnym.
4. Edukacja rodziny oraz pacjenta z zakresu żywienia dietą przemysłową i opieki nad pacjentem.
5. Zgłoszenie chorego do Poradni Żywieniowej.
6. Szkolenie personelu medycznego mające na celu kwalifikowanie do odpowiednich rodzajów żywienia, pielęgnacji chorych oraz powikłań w trakcie żywienia dietą przemysłową.
7. Kontrola stanu odżywienia chorych.
8. Współpraca z Komitetem Żywieniowym oraz innymi oddziałami klinicznymi Szpitala Uniwersyteckiego.
9. Interdyscyplinarna pomoc chorym z zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi.
10. Tworzenie struktury organizacyjnej do spraw żywienia poza i dojelitowego.

Rozszerzone informacje oraz dokumenty dla Pracowników Medycznych Szpitala Uniwersyteckiego są dostępne w wewnętrznym systemie szpitala.

Kontrast strony:

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Informujemy, że od 25 maja 2018 r. stosujemy RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), czyli nowe unijne rozporządzenie, które dotyczy ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z Informacjami dla Pacjenta, które znajdą Państwo w zakładce Dla Pacjenta - Ochrona danych osobowych.